В дитинстві я обожнював тільки дві запіканки: лазанью та мусаку. Мусака – це страва, яка у складі має баклажан, картоплю, м’ясо та інші овочі, і запечена вершковим соусом. Я з дитинства вважав мусаку грецькою стравою, але насправді все не так просто. Виявляється, ця страва широко розповсюджена у різних країнах, в першу чергу на балканах та Середньому Сході. Звісно, всі мають свої різновиди. У Греції (так як я звик робити) ця страва запікається в духовці, має шари із різних інгредієнтів і подається гарячою. В Туреччині її тушать і подають теплою (кімнатна температура). А от араби зазвичай їдять її холодною. На тому не кінець. Назва “мусака” (moussaka) походить із грецького mousakás (μουσακάς), яке походить від турецького “musakka”, яке, у свою чергу, походить від арабського musaqqa‘ah (مسقعة) і значить “охолоджене”… Дякуємо вікіпедії за стільки інфо, але будь розумний після цього ;)
Ви робіть, як Вам подобається більше. Але тут я поділюся своїм сімейним рецептом. Якби не було, мусака надзвичайно смачна страва, яка ще й коштує не багато (якщо робити у сезон, звісно). Її можна гарно підготувати зарання так, щоб потім тільки поставити після роботи в піч і насолодитися Кажуть, що рештки можна добре заморозити і підігріти за потреби (коли зголоднів о 2-ій ночі, наприклад). Але я не можу до цього нічого сказати, бо рештків у мене ще не було…
Що треба на одну мусаку (на 6-8 порцій)?
500 г картоплі
5 столових ложок оливкової олії
500 г фаршу яловичого або мішаного
2 дрібно посічених зубчики часнику
1 велика цибуля, нарізана великими кубиками
3 ч. л. томатної пасти
1 банка пасата (помідори з банки) або зрілі помідори без шкірки
100 мл бульйону (овочевого або яловичого)
1 ч. л. сушеного майорану
2 столові ложки дрібно посіченої свіжої петрушки
2 баклажани
1 великий цукіні
1 ч. л. гранульованого часнику
2 помідори
50 г потертого голландського сиру
На сирний соус:
1 ст. л. масла
1 ст. л. муки
250 мл молока
Сіль, перець, мускатний горіх
2 яйця
100 г потертого голландського сиру
Як робити?