Коли я собі взяв за мету безвідходного використання своїх месників, постало питання: “А що зробити зі шлуночками?”. Переважно у наших краях їх просто тушкують. Хто в сметані, хто в томатному соусі, а хто в пиві. Але принцип +\- той самий.
А я хочу запропонувати дещо інший підхід. Це шлунок конфі – метод приготування, за яким і лапки качки вдаються надзвичайно смачними (див. рецепт “качка конфі”).
Страву “Gesiers de Canard” у вигляді салату я полюбив з першої виделки :) То надзвичайне поєднання! І є класичною стравою у доброму французькому бістро. Шлунки готуються довго, але після того у баночках зберігаються тривалий час. То ж Вам лишиться їх підігріти і за той час приготувати гарний зелений салат. В результаті, менше, ніж через 10 хв, Ви поставите страву на стіл, яку будуть згадувати ще довго. Bon appetit!
Що треба на 4 порції?
4 шлунки качки (або гуски)
сіль
перець
1 ст. л. соєвого соусу
1 гострий перець чилі
4 трошки притиснуті капсули кардамону
5-6 зернят духмяного перцю
1 паличка кориці
2 капсули анісу (зірки)
400 г смальцю (бажано мішаного: свинний + гусячий або з качки)
300 г зеленого салату (мікс або найкраще “Валеріанелла”)
жменя (50-60 г) чищених грецьких горіхів
1 цибуля червона або шалот
3 ст. л. оливкової або горіхової олії
1/2 ч. л. гірчиці
1 ст. л. чорного бальзамічного оцту
2 ст. л. теплої води
сіль, перець
Як робити?
Розігріти духовку до 120 градусів.
Шлунки розрізати навпіл, ретельно помити, посушити і вибрати сіру плівку. Натерти сіллю, перцем та соєвим соусом. Помістити у братванку із рештою спецій. Дати помаринуватися півгодинки у прохолодному місці (не холодильнику). Потім залити топленим смальцем так, щоб шлунки повністю були накриті рідиною. Помістити у духовку на другу поличку знизу і тушкувати 3 години (так, це не помилка. Саме 180 хв.).
Перед подачею шлуночки порізати пластерками і посмажити 1-2 хв у пательні на середньому вогні.
За 15 хв до готовності шлунків салат ретельно помити та просушити. Цибулю почистити і нарізати дрібними кільцями. Горіхи у тяжкій пательні без жиру посмажити, постійно помішуючи, поки не почнуть набирати кольору. Решту інгредієнтів змішати у маринад. Буквально за 1 хв перед подачею змішати салат із маринадом, розмістити на тарілці, посипати цибулею та горішками. Поверх салату покласти теплі шлуночки і подавати зі свіжим багетом.
Підказка: Щоб зберегти конфі на довший час, треба одразу, коли витягнули з печі, помістити шлунки у ретельно помиті скляні баночки та залити гарячим смальцем. Потім щільно закрутіть кришку. У холодному темному місці може зберігатися не один місяць, що, власне, і було раніше причиною такого готування.