Пряні моркв’яні мафіни або капкейи з горішками

Мафіни часто вважають “здоровішим” десертом, особливо якщо порівнювати з випічкою, яка смажиться в олії чи містить багато крему. На відміну від класичних видів, як шоколадних чи ванільно-ягідних, цей рецепт з морквою, горіхами та сухофруктами — чудовий приклад смачного поєднання корисних інгредієнтів. Якщо зробити їх із фростингом, отримаєте капкейки, які стають вже менш “збалансованими”, але надзвичайно смачними!

Що треба? (на 12 шт)
50 г грецьких горіхів, чищених
50 г родзинок
200 г молодої моркви
300 г борошна
200 г білого цукру
1 ч.л. соди (якісної, наприклад Dr. Oetker)
1 ч.л. ванільного цукру
1/2 ч.л. меленої кориці
1/4 ч.л. меленого імбиру
Щіпка меленого мускатного горіха
1 яйце
250 мл густого йогурту
120 мл молока
120 мл нейтральної олії

Для фростингу (на 12 капкейків):

50 г білого шоколаду
60 г вершкового масла
125 г сиру філадельфія (або несолоного аналога)
1/2 ч.л. ванільного екстракту
Цедра 1/2 апельсина, дрібно терта
250 г цукрової пудри
1 ст.л. густої сметани

Як приготувати?
Розігрійте духовку до 200 °C.

Моркву очистіть, помийте та натріть. Відміряйте рівно 200 г. Горіхи поріжте грубо та підсмажте 2-3 хвилини у пательні (без тефлону), постійно помішуючи. Родзинки подрібніть та залийте 100 мл кип’яченої води.

Змішайте всі сухі інгредієнти, включно зі спеціями, в одній мисці. В іншій збийте всі рідкі інгредієнти. Поступово вливайте рідку суміш у суху, ретельно перемішуючи. Додайте терту моркву, горіхи, родзинки (без води) та добре перемішайте.

Паперові формочки викладіть у металеву або силіконову форму для мафінів. Заповніть їх тістом: на половину, якщо хочете капкейки, або на ¾, якщо мафіни.

Випікайте приблизно 25 хвилин на другій поличці знизу. Після випікання залиште у формах на 10 хвилин, потім перекладіть на решітку до повного охолодження.

Для фростингу (ех, ці англицизми ;) ) :
Шоколад і масло дрібно поріжте та розтопіть у мікрохвильовій печі (2-3 хв при 600 Вт, перемішуючи кожні 30-45 сек) або на водяній бані. Додайте сир, ванільний екстракт і цедру, збийте до однорідності. Поступово додайте цукрову пудру, збиваючи до пухкої текстури. В кінці додайте сметану.

Нанесіть фростинг на мафіни за допомогою ложки чи кондитерського мішечка. За бажанням прикрасьте горіхами або іншими елементами (можна навіть зробити моркви з мастики. кіч, але так мі-мі-мішно :) )

Підказка:

  • Додайте 50 г мюслі, інших горіхів чи сухофруктів.
  • Замочіть сухофрукти в ромі, амарето або іншому алкоголі.
  • Замініть 50 г цукру на мед для легшого смаку.
Позначено , , , , , , , , , , , , ,