Гороховий суп по-баварськи
Рецепти Юрка Підсадного

Інколи страви мають дивний імідж, і нам, можливо, дещо некомфортно готувати їх для гостей. Цей гороховий суп – один з тих варіантів, коли можна кардинально змінити погляд людини на страву. Гості зацінять, повірте. Тільки не забудьте їх вчасно вигнати з хати, бо проти газів я рецепта не маю ;)

Що треба на 6 порцій?

1 ст. л. олії
100 г сирого шпондеру або бекону без шкірки (порізати кубиками)
1 цибуля (також нарізати кубиками)
1,5 л насиченого м’ясного або овочевого бульйону
500 г сухого зеленого гороху
1 ч. л. сушеного майорану
1 ч. л. зернят духмяного перцю
1/2 ч. л. зернят чорного перцю
3-4 картоплини середнього розміру
2 морквини
200 г коріння селери
1 маленький порей
4 ковбаски або сосиски
Сіль та перець
Свіжонатертий мускатний горіх

Як робити?

У середньому баняку (приблизно 2,5 л або більший) розігріти олію і стопити шпондер. Додати туди цибулю та посмажити 1 хв на середньому вогні. Після того додати горох, бульйон і майоран. Духмяний перець та перець горошком помістити у ситечко для спецій (або заварник для чаю чи навіть пакетик) і також додати в суп. Варити 40 хв на середньому вогні з трохи відхиленою накривкою.

За той час почистити картоплю, помити моркву і селеру та нарізати їх кубиками. Порей нарізати півкільцями й ретельно промити (може трапитися земля). Ковбаски порізати великими шматками. Все це додати до супу (якщо потрібно, долити трішки води) і продовжити варити ще приблизно 20 хв із закритою кришкою, поки овочі та горох не стануть м’якими.

Вийняти заварник зі спеціями та додати сіль, перець і мускат до смаку. Подавати з легко підсмаженим сірим хлібом.