Одного разу в Мюнхені я почув лекцію від власника грецького стрітфуду, коли замовив “Дюнер”. Він відразу виправив: у турків це “Дюнер”, а у греків — “Гірос”. І хоча домовитися про купівлю вертеля у мами чи дружини мені так і не вдалося, я довів рецепт гіроса з пательні до ідеалу. Мій варіант виходить настільки смачним, що ви забудете про відпускну ностальгію. Секрет у використанні саме курʼясого стегна. Звісно використати філе комфортніше, пле повірте, що це геть інший смак.
Що треба?
4 курячі стегна (приблизно 800 г)
1 ст.л. насіння коріандру
1 зубчик часнику
Терта цедра 1 лимона
2 ст.л. копченої паприки
Щіпка меленого перцю чилі
1 ч.л. сухого тим’яну
1 маленька цибуля
1/2 ч.л. чорного перцю
1 ч.л. солі
50 мл оливкової олії
Сік половини лимона
Як приготувати?
Курячі стегна сполосніть і обсушіть одноразовими рушниками. Видаліть кісточки (можна використати окремо на бульйон). Якщо хочете менш жирний варіант, зніміть шкірку, але з нею м’ясо буде соковитішим.
Спеції перетріть у ступці, додайте лимонний сік і половину оливкової олії. Помістіть курку у пластиковий пакет, залийте маринадом і залиште маринуватися 1-2 години при кімнатній температурі. Якщо плануєте маринувати довше, тримайте в холодильнику, але за пів години до приготування дістаньте м’ясо, щоб воно нагрілося до кімнатної температури. Не маринуйте довше 6 годин, бо маринад агресивний і мʼясо “розлізе”.
Розігрійте решту оливкової олії у великій важкій пательні або вок. Злийте маринад із м’яса. Смажте курку невеликими порціями (2-3 залежно від розміру пательні), постійно помішуючи, по 3-4 хвилини до золотистої скоринки. Уникайте перевантаження пательні, щоб м’ясо смажилося, а не варилося.
Готовий Гірос можна подавати з рисом чи картоплею і зеленим салатом. Але на мою думку Гірос ідеально подавати у стрітфуд-стилі. Викладіть на стіл:
- Тонко нарізану молоду капусту. В ідеалі трошки червоної та заленої (змішайте з ложкою оцту та дрібкою солі),
- Свіжі помідори,
- Свіжі огірки
- Теплі палянички піта,
- Свіжий цацикі,
- Запечену картоплю по-грецьки
Нехай кожен сам збирає свою паляничку: накладає інгредієнти, загортає і насолоджується!