Грецький молочний пиріг “Galaktoboureko”

Galaktoboureko, або Milkpie як його називали у Греції для туристів (тобто молочний пиріг) мене дійсно вразив. преш за все, бо я себе не вважав фанатом десертів яких полюбляють турки і араби. Сама думка залити цукровим сиропом випічку, яка вже ітак містить часто чи мало масла, мені аж ніяк не виклила бажання спробувати. Однак останнім часом я все більше почав полюблати бахлаву до кави і коли попав до Греції звісно мусів спробувати. Бомба!

Якимось чином, цей шедевр смакує легким та пухким. Солодкий звісно, але до чаю чи кави він поєднюється просто ідеально. А запах та звук який він видає, коли його витягуєш з духовки і поливаєш сиропом, на грані того, що має бути дощволено… WOW ефект за столом звісно теж бальзам для душі.

Рецепт подаю з покроковою фото інструкцією :) Все для вас любимих :)

Що треба ?

Для пирога:

1 готове тісто філо (400г), рекомедную фірму Casa Noastra яку можна придбати у мережі Fozzy та METRO
200 г цукру
500 г вершків (18% жирності)
500 г доброго молока,  3,2% жиру
170 г дрібнесенької манної крупи
300 г якісного вершкового масла (100г для начинки та 200г топленого для змазання тіста Філо)
4 яйця
1 чайна ложка ванільного екстракту або 2 пакети ванільного цукру

Для сиропу:

600 г цукру
300 г води
1 сл  меду (різнотрав’я чи акація)
Цедра 1 лимона (або пів на пів з апельсином чи лаймом), ретельно помита
1 паличку з корицею
5-6 капсул кардамону

Розігріти духовку до 160 градусів у режимі обдув.

Тісто філо розморозити через ніч в холодильнику.

Молоко з вершакми та половиною цукру (100г) довести до кипіння. По трошки додавати манку і ретельно мішати. Варити 3-4 хв поки не отримаєте густу кашу. Додати 100г масла кубиками та перемішати. Перемістити у велику миску та дати остигну 10 хв, періодично мішаючи.

Яйця збити з другою половинною цукру (100г) до пухкої, білої маси (збивати не менше 5 хв).  Манну кашу збити міксером 1-2 хв і змішати з яєчною масою.

Прямокутну Форму для запікання (приб. 40*20 см) змастити ретельно топленим маслом. Помістити один слой тіста філо, так щоб трошки тіста виходило за краї. Покапати 1-2 сл топленого масла поверх тіста і помістити наступний слой. Не змазуйте тісто маслом, за допомогою пензлика, а капайте з верху. Так тісто краще розслоється, стане хрумким та ніжним. Повторюйте процес поки буде п’ять слоїв тіста (останній також покропіть маслом).

На тісто викладіть молочну масу та розрівняйте. Краї тіста складіть поверх начинки, покрийте новим шаром тіста та повторіть процес із 5 листами, кожен раз покапуючи маслом. Останній шар ретельно змастіть залишками масла. Краї тіста заправте всередину форми.

Гострим ножем надріжте верхній шар тіста до начинки, розділивши пиріг на порції (6-8 частин для себе, 15 для офісу). Це забезпечить рівномірне підняття тіста, і сироп краще вбереться.

Запікайте на другій поличці знизу 90 хвилин.

За той час, для сиропу змішайте всі інгредієнти, крім меду, доведіть до кипіння на середньому вогні. Варіть 1-2 хвилини, зніміть із вогню, додайте мед і дайте охолонути.

Готовий пиріг полийте холодним сиропом відразу після духовки. Дуже важливо, щоб пиріг був гарячим, а сироп — холодним. Дайте настоятися не менше 2 годин перед подачею. Зберігати в холодильнику до 5 днів.