Сальса верде – звучить круто й складно, але насправді все дуже просто. Потрібно лише помістити все у блендер, збити й дати настоятися. Готово! Люксично смакує до молодої картоплі, вареної в мундирах, м’яса, креветок та білої риби з грилю, а особливо – як топінг до доброї шаурми.
Що треба?
1/2 пучка руколи
1 пучок гладкої петрушки
1 пучок зеленого базиліку
1 ч. л. дрібно посіченого свіжого тим’яну
1 великий зубчик часнику
1 ст. л. маринованих каперсів
5-6 філе анчоусів
Сік 1 лайму
1 ч. л. кленового сиропу або ніжного рідкого меду (наприклад, з акації)
1 ч. л. хорошого світлого соєвого соусу (“Kikkoman”)
1 ч. л. морської солі
120 мл доброї оливкової олії
50 мл теплої води
Декілька крапель зеленого табаско (на власний страх і ризик)
Свіжомелений перець
Як робити?
Трави сполоснути теплою водою, стріпати залишки вологи й познімати листя зі стовбурців. Листя трав та решту твердих інгредієнтів порізати на грубі шматочки і разом з рідкими компонентами збити блендером. Особливо смачно виходить, якщо все перетерти у ступці. Після цього отриманий соус рівномірно розподілити у скляні баночки. При цьому баночки необхідно максимально заповнити і щільно закрити кришкою. Тоді дати соусу настоятися в холодильнику не менше ніж годину, але найкраще залишити його на ніч. Усе це потрібно робити досить швидко, аби сальса довго не контактувала з повітрям, інакше колір стає неапетитним.
До сальси можна також додавати зелені помідори (зокрема мариновані), перець чилі (свіжий або маринований халапеньйо), цибулю (найкраще зелену).