Традиційно запечена качка
Рецепти Юрка Підсадного

Що треба на 4 людей?

Качка (прибл. 2,0-2,5 кг), випотрошена
2 ст. л. олії
4 ч. л. ніжної гірчиці
1 ч. л. дрібної солі
1 ч. л.  паприки солодкої (бажано копченої)
1 ч. л.  гранульованого часнику (альтернативно – сушений)
1 ч. л.  чорного перцю (свіжомеленого)
0,5 л пива + пляшка з нього

Як робити?

Розігріти духовку до 180 градусів. Решітку духовки помістити на другу позицію знизу, а під неї глибоку братванку.

Качку помити, посушити і натерти олією та гірчицею. Спеції змішати і натерти качку всередині та ззовні.

Пиво та 300 мл води вилити в братванку в духовці. Пляшку з пива ретельно помити і запхати у нутро качки. Пляшка набирає і передає тепло з середини, тому качка значно швидше зготується і буде соковитою, смачнющою. Лапки зв’язати до купи. Кінці лапок ти крилець, загорнути в алюмінієву фольгу, оскільки вони швидше згорають. Помістити в духовку на решітці так, щоб качка лежала рівно грудинкою доверху. Запікати 1 годину. Перевернути качку, так пекти 40 хв. Перевернути останній раз (грудинка тепер має бути знову доверху) і продовжити запікати ще 40-60 хв. При цьому кожні 10 хв поливати соками з братванки. Качка має бути коричневого кольору, а шкірка повинна стати хрумкою.

Перед подачею дайте качці постояти 10 хв у теплому місці, але не загортайте у фольгу, якщо хочете хрумку шкірку ;) Це ідеальний час, щоб із соків з братванки приготувати смачний соус.

Оскільки у нас є купа часу, поки готується качка, можна додатково показати свій талант, підготувавши цікавий гарнір, наприклад “зелене рісотто з перловки” або “кнедлі”.

Підказка: даний рецепт я бачу як базовий. Змініть спеції і надайте бажаний напрямок:

Східний: натерти 2 ст. л. соєвого соусу та 1 ч. л. суміші спецій five spice

Барбекю: за 20 хв перед завершенням запікання натерти сумішшю із 3 ст. л. кетчупу, 1 ст. л. меду та 1 ст. л. яблучного оцту.

і т. д.