Erös Pista – угорська паста з перцю чилі
Цікаві інгредієнти

Erös Pista –  угорська паста з перцю чилі

У нашій рубриці про цікаві інгредієнти ми щоразу Вас знайомимо із продуктами цілого світу, з якими Ви ще, можливо, не знайомі. Робимо це для того, щоб розширити Ваші горизонти знань і дати підсрачника Вашій кулінарній креативності.

Цього разу – Erös Pista –  угорська паста з перцю чилі.

Erős Pista родом із Угорщини, але зараз дуже популярна у різних балканських країнах. В Україні її добре знають на Закарпатті. Erős Pista – це пюре з гострого перцю чилі та солі. Назва весела: з угорської „erős“ (гостра, міцна) та “Pista” – ніжне скорочення ім’я István (Степан). Тобто, дослівно – то “Міцний Степан”. 

Чим же саме Erős Pista відрізняється із армади гострих паст та соусів, які можна знайти на ринку? Перш за все, її роблять із чилі без зерняток. Аж на фінал додають зернятка, щоб вони не перемололися разом із чилі. Знаєте той момент, коли Ви їсте гострий перець і думаєте, що все не так страшно, а чим більше жуєте, тим краще розумієте, що зараз буде? Саме в цьому винні зернятка, які містять значну частку капсаіцину (діючої речовини, яка асоціюється з гостротою).

Оскільки є різні види Erős Pista, ми, не зважаючи на етикетку, можемо оцінити приблизний рівень гостроти по кількості зерняток у ній. Що більше, то гостріше. Найніжніший варіант (якого не можна недооцінювати) продають під назвою „Édes Anna“ (солодка Анна).

Édes Anna

Найчастіше зустрічається продукція фірми Univer, яка крім паст, пропнує широкий асортимент інших гострих делікатесів , тому переконайтися, що Ви вибрали саме те, що хотіли. Для прикладу маринований перець під назвою karikás pista з зовні дуже подібний :) Він теж дуже смачний, але не пасує до бограчу (однак шикарно до бургерів ;) ).

 

univer karikás pista.preview

Erős Pista угорці використовують найперше, щоб надати своїй національній страві гуляшу необхідної гостроти. Дехто полюбляє його навіть як додаток до м’ясу чи сосисок замість гірчиці, а наш Свят попав на заклад в Будапешті, де ним помастили бургер, і ще довго про це буде згадувати.

В Україні (особливо на Закарпатті) його люблять використовувати для бограчу (зверніть увагу на рецепт бограчу на нашому сайті).

Erős Pista містить багато солі, через що вона може зберігатися в холодильнику добрий рік, однак, треба враховувати, коли Ви її додаєте до страв. Завжди соліть при кінці.

 

Erös Pista

 

Якщо бажаєте зробити самі, це не проблема. Збийте 250г гостро перцю чилі без кісточок з 1 чл морскьої солі в блендері. Кісточки посмажте 1 хв. в пательні без оліїі і додайте до пасти. Разасувати у стерильни аночки. Збергіється тижнями в холодяльнику.

УВАГА: радимо використоувати одноразові рукавиці та захист очей. Збивайте чилі білья відкритого вікна.

Було цікаво? Ви вже пробували колись Erős Pista? І які Ваші враження? Про який товар Ви б хотіли дізнатися більше наступного разу? Дайте нам знати у коментарях чи у нашій групі в Facebook.

Позначено , , , , , , , ,