Вогняр – український гострий соус

Вогняр – український гострий соус

Мій грузинський бро Леван свого часу мене підсадив на гостру їжу. Навіть сформувався своєрідний квест “знайди такий гострий соус, щоб Левану було занадто”… Роками повертався з поїздок з новою “зброєю”, яку мені індуси та китайці продавали з-під прилавка зі словами “обережно, бо то дууууже гостра спеція”. На жаль, мені так і не вдалося знайти “криптонит” на цього “pepper-man” ;) Ну нічого. Було весело. І я зрозумів, що до гостроти звикаєш з часом і навіть підсідаєш, як наркоман. Не треба гнатися за сковілями (одиниця вимірювання гостроти), але додати пікантності в повсякденне життя раджу всім.

Вогняр

У своєму закладі в мене була не тільки вітрина, де охочі могли придбати понад 20 популярних гострих соусів, але і в меню була ціла сторінка “в роздріб” ;) Особливо популярними були соуси фірми BLAIRS, які просто божевільно гострі і не для щоденного вжитку. Тому я встиг перепробувати дуууже багато представників цього ринку.

Нещодавно натрапив на рекламу української компанії ВОГНЯР, яка вирішила зробити виклик Tabasco та Sriracha. Наші регулярні читачі, певно, знають, що мене дуже тішить тренд переходу на українські альтернативи, і з тим пов’язаний розвиток ринку українських продуктів. ВОГНЯР на наш запит, недовго думаючи, відправив пробний пакет своєї продукції у Львів, за що велике дякую, однак, не очікуйте поблажок у критиці ;) Ми зібрали строге жюрі з тих, хто вижив після вище згаданих соусів, і з радістю приєдналися, щоб додати статті “перцю” ;)

Отож. Хлопці (може і дівчатка, я, щиро кажучи, не в курсі :) ) компанії ВОГНЯР за короткий час активно попрацювали і випустили цілих 6 смаків. Для порівняння – TABASCO пропонує всього 7, але був заснований у 1868 році. Взагалі, видно, що ВОГНЯР любить tabasco і, зокрема, пише про це на етикетці свого ж соусу. То так, як би я написав на своєму морозиві, що я люблю ЛІМО. Я то не роблю, бо не люблю ЛІМО, але чому ВОГНЯР то написав, розумію і поважаю такий хід :)

Вогняр

Візуально ВОГНЯР гарно постарався. Пляшки, звісно (як) з чекушок, але хто колись мав справу з розробкою фірмової упаковки, розуміє, що таке раціонально робити тільки тоді, коли є дійсно великий оборот, а ми говоримо, в принципі, про старт-ап. Тому це нормально. Зате етикетки, сайт і фотографії на дійсно високому рівні. Видно, що люди люблять свою справу і не хочуть просто гроші заробити. Молодці!

Вогняр

Набір, який нам прислали, складався із 6 соусів (опис з етикетки):

Ось і закінчилися подібності з TABASCO. ВОГНЯР виявився оригінальнішим, ніж ми очікували. TABASCO – це пюре з чилі, оцту та солі, яке ферментує у бочках і потім проціджується. Тому він ріденький і кисленький.

SRIRACHA містить (попри всяку хімію) згущувачі і цукор, тому він солодкий і по консистенції найбільше мені нагадує топінг для морозива.

А ВОГНЯР по консистенції, як густий томатний сік (крім #3, який, як сальса до чіпсів начо, але без кусочків). Томатний смак теж явно виражений, що аж ніяк не погано, просто не звично. Причому смак саме свіжих помідорів, а не пасти. Гострота на рівні табаско. Соус #6 трішки гостріший. Тобто, не страшно для людей, які вже перетинали межу у 10.000 Scoville, а наше жюрі вже й знайоме із 800,000 Scoville, але це й добре, по-моєму.

Я люблю гостре. Дуже! Але в повсякденному житті беру TABASCO. BLAIRS витягуємо з друзями тільки на BBQ для “тесту на мужність”. Думаю, ВОГНЯР вибрав правильну нішу.

ВОГНЯР Соус #2 нам був надто солений (що і позначено на етикетці). Також варіант з гірчицею (#5) ми не дуже зрозуміли. Соус #4 інтенсивно смакував зірою і поділив жюрі на два табори (hate it or love it). Зате #6 нам дуже сподобався як гостринка до їжі. Так званий “конфітюр” (#3) взагалі за столом включив brainstorm, оскільки він підходить не тільки, як заміна кетчупу чи як сальса до начос, але й як інгредієнт для маринадів. Солодко-кисла комбінація дуже вдала для bbq і не тільки. Не можу дочекатися теплої погоди, щоб зробити на його основі маринад і посмажити на вогні крильця.

Я дуже зрадів, коли взнав, що створився Вогняр, бо люблю гостре і переконаний, що в Україні є потенціал робити соуси не гірші ніж в Америці. Загалом враження хороші, не скажу, щоб я зафанатів, але наприклад №3 зацінили в мене вдома всі, реберця, сендвічі, стейки, курочка, крильця… в комбінації соус дуже класний, на ринку напевне такого не зустрічав. Ще мені сподобався №4 бо люблю зіру, також додавати до чогось, наприклад в натуральний йогурт і ще лимонного соку, солі і прекрасний соус до індички або для сендвічів з птиці.

Загалом, ВОГНЯР нам презентував не тільки вдалі соуси за адекватні ціни, але й оригінальний продукт, який у такій формі мені ще не стрічався. Думаю також, що саме такий варіант соусу гарно підкреслює своє походження з України, і певний, що він знайде своїх фанатів, особливо зараз, перед стартом сезону шашликів.

Рекомендуємо!

Придбади ВОГНЯР ви можете на офіційному сайті!

Офіційна сторінка FACEBOOK

Позначено , , , ,