Дізнавшись загалом про види кави та посмажку, перейдемо до популярного приготування. Ми відштовхуємося від італійських назв, які стали найбільш прийнятими в світі. Готування кави може бути авторським процесом, тому слід розуміти, що догматичних правил не існує, а тільки загально прийняті рецепти.
Класична кава
Еспресо – це просто кавовий геній із кроною, яку називають «крема». Навіть коли ви більше любите модні напої, то все одно п’єте еспресо. Саме він є основою на практично всі популярні види кави. Можливо, цей напій виглядає найпростішим, однак, щоб зробити дійсно добрий еспресо, треба не тільки мати найкращі інгредієнти, але й багато практики. І руки, які ростуть із правильного місця ;) Коротко – це 7 г дрібномеленої кави на 30 мл води, які при 10 бар тиску екстрагують 25 секунд.
Допіо – це подвійний еспресо, який у закладах часто коштує менше, ніж коли замовити «подвійне еспресо» (зверніть увагу при замовлені). Відповідно, тут 14 г кави на 60 мл води. Після такого справді прокидаєшся.
Ристрето – часто думають, що це півеспресо. Однак насправді це більш концентрований варіант. Із тієї ж само дози кави (7 г) екстрагують всього один ковток (15 мл) за коротший час. Це вже дійсно напій для дорослих.
Лунго – донедавна ще з нього насміхались. Забагато води (60 мл на 7 г кави), замало смаку. Однак знавці трохи обсмажують ще раз готово помелену каву і доказують протилежне. Не плутайте з Американо.
Американо – американські GI під час Другої світової війни не справлялися з міцними вподобаннями італійців і просили їх еспресо розбавляти водою, щоб він більше нагадував фільтровану каву.
Молочні варіанти
Еспресо макіато – класичне еспресо з «плямкою», тобто трішки молочної пінки. Дуже популярний напій в Італії.
Капучино – особливо на сніданок мега популярний по всьому світу. Для капучино треба три рівні частини еспресо, теплого молока та молочної пінки.
Лате (наголос на А) – відрізняється від капучино тим, що містить більше нерозпіненого теплого молока. Якщо коротко, то це модний варіант кави з молоком.
Лате макіато (у нас часто просто “лате”) – якщо капучино – це «кава з молоком», то лате – це «молоко з кавою». Класично у високому прозорому горнятку розпінювали молоко і доливали каву так, щоб створилися три шари. Тепер люблять в еспресо доливати молоко так, щоб створювалися різні візерунки (від сердечка до ялинки). Так званий «лате-арт».
Флет вайт – той, хто його замовляє (а це зараз особливо роблять хіпстери), отримує подвійний ристрето з розпіненим молоком. Однак молоко розпінюють так, щоб бульбашки були значно дрібнішими, і відповідно молоко містило менше повітря, ніж в макіато чи капучино.
Мока – для солодкоїжок. У високе горнятко вливають еспресо, гарячий шоколад та молочну пінку. Маскулінним любителям міцної кави, певно, не сподобається, але, можливо, їх кращим половинкам дуже навіть ;)
Афогато – ідеальний простий і смачний десерт в кінці трапези. Кульку доброго ванільного морозива заливають гарячим еспресо. Готово.
Поки Ви експериментуєте і шукаєте свій фаворит, ми вже збираємо інформацію для останньої частини нашої кавової рубрики, у якій будемо досліджувати різні методи готування кави. До зустрічі!