Нещодавно мені Facebook нагадав про минулорічну подію в Crabs Burger. У рамках презентації нового меню Діма Борисов із командою привезли цілого охолодженого тунця yellow fin, який важив добру півсотню кілограмів, і частував нас шедеврами перуанської кухні. Події в Crabs Burger належали до моїх кращих кулінарних спогадів, а сам заклад був одним із улюблених. Його закриття за неповних два роки існування мене дуже засмутило. Козирна локація, оригінальний модерний дизайн, розумна цінова політика та розкішні страви з кращих продуктів у Львові не знайшли своє місце. І то, певно, засмучує ще більше, бо я противник тематичних мереж, які переважно переймаються лише якістю настільки, щоб (знову) не потравити людей, і щоб “під пиво” було ок. Любов до кулінарії та своїх гостей тут шукати даремно. Просто заробляють гроші.
Потім я дізнався, що Crabs не закривають, а реорганізують у новий заклад під назвою Churrasco. Був здивований, хоча й знав, що власники Crabs та Churrasco ті самі. Але навіщо відкривати буквально через кілька вулиць ще один ідентичний заклад, мені було не цілком зрозуміло.
Churrasco я люблю, але буваю там не так часто, десь 1-2 рази на рік, коли є що відзначити (наприклад, свій день народження святкував саме там). Тому не одразу дізнався про відмінності нового закладу. Як виявилося, у Львові тепер є два заклади: Churrasco Grill & Beer (на вул. Галицькій, 13) та Churrasco Grill & Wine (на вул. Валовій, 15). І вони суттєво відрізняються. Мене приємно втішила новина, що новий заклад (на Валовій), окрім знаменитої обжираловки (сорі, безлімітки) м’яса чи риби, тепер пропонує ще й гарне меню Грузинської кухні. Коли власник Churrasco, Кирил, на мої соплі у фейсбуці відреагував запрошенням спробувати нове меню, мій настрій одразу піднявся. Тож цієї неділі ми вибралися на Валову, щоб глянути чого воно варте.
Ззовні майже все по-старому. Вивіска змінилася. Мох частково замінили деревом. Ще деякі нюанси і відтінки, але загалом все так, як було: гарно, затишно, модерно, світло… Устриці на стінах ще нагадують про Crabs, але величезна дерев’яна голова бика дає зрозуміти, що зміни є.
Персонал, як завжди, мега привітний і професійний. Усміхнуться, допоможуть, порадять… І такі працівники на вагу золота. Молодці!
Головний момент дня – це меню. Я навмисне абсолютно не готувався до цього візиту. Єдине, попросив Кирила порадити, що варто спробувати. Він у нас щедра душа. Тому якби ми дійсно замовили хоч по одній порції всього, що він назвав, то нас би мало бути, певно, мінімум четверо. Тож трішки скоротили список. Я великий шанувальник Грузинської кухні, яка для мене щоразу відкриває нові секрети. Хоч мій кращий друг дитинства сам із Грузії, а його мама – талановитий кухар, тут сюрпризів було все одно дуже багато. Бо попри практично невичерпні глибини кількості страв Кавказу, тут їх ще подають модерно і частково нестандартно. У грузинських ресторанах завжди одним із розважальних моментів є дослідження меню, бо вкрай рідко хтось допише субтитри біля назв страв. І коли більшість людей знають, що таке хінкалі та харчо, то пхалі, чіхертма та еларджи може змусити не одну особу підняти здивовано брови. І то був один з перших моментів, який зробив Churassco моїм новим улюбленим рестораном грузинської кухні у Львові. Тут офіціанти слідкують за процесом і одразу підходять на допомогу :) Саме грузинський банош – еларджі – став для мене новинкою, яка дуже сподобалась. Якби не привітний офіціант, то може б і ніколи не дізнався про нього. Коли згадую, як раніше відвідали хінкальню і так і не дочекалися пояснення, як їсти правильно хачапурі по-аджирськи, то тут працівники практично швидше стримуються, щоб не здатися нав’язливими. Браво!
Студіюючи меню, стало швидко зрозуміло, що новий Churrasco із класичним де в чому подібні. Але загалом концепція інша. Нове Churrasco – це м’ясний ресторан з акцентом на Грузинську кухню, великою алкогольною картою. Але також тут пропонують популярні безлімітні сети. Між іншим, є сети вина та власних настійок. Особливо для того, аби з компанією провести гарно час, тут є маса цікавих пропозицій.
Почали із холодних закусок. Але, перш ніж розкажу, які вони круті, хочу відзначити ягідний компот, який нагадує морс – Б-О-М-Б-А !!! Я завжди маю велику повагу перед людьми, які вміють зробити щось начебто просте і звичне чимось надзвичайним. Але цей напій не з цього світу, я серйозно :)
Вже по тарілках і по подачі видно, що тут під назвою грузинських страв на нас чекає дещо кардинально інше, ніж те, до чого ми звикли із закурених, темних закладів, де місцеві грають в нарди. Ось цей салат із овочів гриль зроблений цілком традиційно, але настільки грамотно, що він просто викликає гарний настрій. Перець із грилю, гарно почищений, з ідеально приготовленим баклажаном, перфектно збалансованими травами. Як тут зробили так, щоб салат смакував і мав аромат часнику, але потім від тебе ним не пахло, для мене досі неясно.
Пхалі – один із моїх улюблених апетайзерів. Тому я їх куштую у кожному закладі, де є можливість. Хоч їх різновидів безліч, все одно у наших краях, в основному, знайдеш або фаршировані баклажани, або кульку пасти на тарілці із декількома зернятками гранату. Якість – від “дуже смачно” до “клей на шпалери”. У Churrasco нам подали дуже красиву симфонію смаків. Не тільки кожен із трьох видів (баклажан, шпинат та перець) сам по собі ідеально збалансований, але й чудово доповнює один одного. Така порція з хлібом (шоти тут приносять теплими і легко хрумкими) та келихом вина, і ось воно – щастя.
Оскільки ми таки ділили все на двох, то ще було місце на порцію хінкалі. Ціна за штуку – 12 грн і мінімальне замовлення – чотири штуки. Хто пам’ятає наш тест хінкалі Львова, знає що це не найнижчі ціни, але воно того варте. Не тільки той факт, що нарешті нам подали їх не так, як всі, а симпатично, хаотично розкидали по тарілці, але й ще на смак вони одні з кращих, які я їв. І якби ми знову доповнювали старі тести, то мали б усі шанси потрапити на перше місце). Тісто ніжне, як поцілунок коханої, а начинка має виражений, але не домінуючий смак кінзи із приємною пікантністю меленого перцю та чилі. Процес поїдання пальцями, як завжди, підняв усім настрій.
Основною стравою було каре теля, яке подавали із суперовою домашньою аджикою, вище згаданим грузинським баношом та печеним помідором. М’ясо гарно промариноване у лимонному соці і дуже м’якеньке. Рекомендую брати порцію на одного. Бо коли вас двоє, а шматків три, і Ви починаєте обоє перекидатися поглядами, як Клінт Іствуд на ковбойській дуелі, то стає страшно за спокій у відносинах :) Врешті, коли такі м’ясні страви коштують в межах 120-200 грн, то таке можна собі дозволити.
Я вважаю десерт одним із основних страв у ресторані. Якщо його замовляють, то, значить, усі все зробили правильно. І коли з десертом щось не так, це може спаскудити враження від усього вечора. Бажання з’їсти десерт було однозначно (хоч місця майже не лишилося). Але от тут враження вже були не такі фантастичні, як від інших страв. Я, звісно, балуваний добрим морозивом і дуже прискіпливий у цьому питанні, але тут воно не стало в ряд фантастичних страв закладу. Також хоч яблуко з тарту було дуже смачне та ідеально пропечене, проте тісто було мінімально сирувате. Загалом десерт отримав у нас тверду 4. Але можна допрацювати, щоб підняти на рівень решти страв, які ми куштували цього разу.
Закінчили кавусею. Тут, звісно, все люкс. Власники добре набили собі руки у приготуванні ще з часів Вікторіанської кави. Тому це був безпрограшний варіант.
Висновок: козирне місце, розкішний інтер’єр і, мабуть, краще виконання Грузинської кухні у Львові (як модерної, так і класичної). На кухні зуміли створити ідеально збалансовані композиції із м’яса, овочів, свіжих трав та пряних спецій. Страви не тільки самі по собі надзвичайно смачні, але і чудово доповнюють одне одного. Плюс отримуємо величезний вибір алкогольних напоїв та нереально смачні компоти. У моїх очах, попри назву і присутність безлімітних сетів, ресторан на Валовій суттєво відрізняється від Churrasco на Галицькій. Можливо, краще би відповідно і назвати інакше. Не знаю, як інші, але я туди точно піду ще неодноразово :) Рекомендуємо!
Churrasco Grill & Wine
Адрес: Львів, вул. Валова, 15
Дата візиту: 13.08.2017