Тест ХІНКАЛІ та ХАЧАПУРІ у Львові

Практично кожна країна має свій варіант страви фаршированого тіста. Ми недавно згадували про заклад “Varenyky International” у Львові, який це навіть зробив своєю тематикою.

Чи дивно тоді, що Грузія теж має свій (надзвичайно смачний) варіант і, що саме тут вони по формі нагадують “цицаки” ? :)

Навіть ті хто не читали заголовок статті, певно вже здогадався, що ми говоримо про ХІНКАЛІ! Все більше закладів у Львові їх пропонують або навіть називають заклад в їх честь. Що ж такого надзвичайного у цій страві, яка по суті недалеко втекла від вареників з м’ясом ?

Перш за все це культура його споживання. Грузини створили цілу процедуру правильного поїдання Хінкалі. Недотримання традиції може навіть призвести до закипання (і так вже гарячої) кавказької крові. Тому тут коротенько: Хінкалі слід їсти руками. Надкусіть його, випийте з нього бульйон, потім доїдайте. “Соски” не їсти. Це “прикольно”, хоч мені думка залишати ті кінчики якось не по душі. Мені колись казали “то ж просто кусок тіста”… Я розумію, але все таки…

20160526_202642

Другий момент це фарш. Грузини полюбляють спеції. Зокрема тут домінує кінза і чилі. М’ясо може бути різним. Як свинина, так і телятина, баранина, а може навіть і гірська коза.

Третій момент це метод приготування: Хінкалі готують на пару. Це надає тісту оригінальної пружної консистенції і весь смак м’яса концентрується у середині ,у формі бульйону.

Ну і останнє: ніякої сметани чи оцту! Аджика і ткемалі також зась ! Насолоджутесь власним соком, а якщо Вам сухо – запивайте вином.

Тепер, коли ми начебто зрозуміли на що звертати увагу, стоїть питання: а де ж таке знайти ? У Львові знайти Хінкалі не складно. А от добрі Хінкалі, то вже справа інша. Найкращі Хінкалі які я до тепер їв, зробив мені мій колишній шеф-кухар Саба, який тільки приїхав з Батумі. Але яка ситуація у закладах ? Streetfood.in.ua взявся за пошуки кращих Хінкалі Львова і ось кого ми відвідали:

ПС: якось не заплановано ми у кожному закладі ще й пробували ХАЧАПУРІ, тому за них гріх не згадати :)

20160526_210502

 

Хінкальня (пр. Крива Липа 1 )

Гарна локація та затишний заклад. Хінкалі як намальовані! Може подача трішки проста (просто біла тарілка), але це випадок , коли недаремно заклад названий в честь страви! Тісто ніжне і еластичне. Фарш може не з преміум м’яса, але хто таке очікує в хінкалі ? І головне: тут дійсно їх можна їсти згідно інструкції (яка між іншим є на столі). Хачапурі також дуже смачний, великий і з свіжесеньким яйцем. Тісто має дуже приємний запах. Привітний, хоч і забіганий сервіс. Домашнє вино на жаль з Одеси :(

Хінкалі: 4+| Хачапурі: 4+ | Заклад: 4+ | Ціни: 5

20160131_213123

 

Хінкальня (с. Сокільники, ТЦ Кінг Крос) 

Приклад того як франшиза крім назви немає нічого спільного з іншим закладом.

Хінкалі були великі та відносно симпатичні на вигляд. Мені їх принесли одночасно з супом. Отож, поки я його їв, дружина пробувала з’їсти один “по-грузинськи”(тобто руками). Тісто було еластичне і не розпадалося. Начинка – добрі куплені пельмені (що, звісно, для ресторану не дуже), але, загалом, було непогано. Однак, фірмовій страві треба приділити більше уваги. Важливо, що 5 штук (по акції) обійшлися у 35 грн, і ними повністю можна перекусити. Хачапурі по всіх периметрах середній.

Радити заклад ми однозначно неможемо, через погану чистоту і непривітний персонал.

Хінкалі: 4- | Хачапурі: 3+ | Заклад: 2 | Ціни: 5

20151206_145209

 

Шампанерія X&X (м. Львів, вул. Лесі Українки, 29 ) 

Шампанерію я бачу як заклад у стилі італійського бістро, але звісно із східною їжею (відповідно до коріння власника – В. Арзуманяна (РЕСТАРОН)). Заклад хоч і переважно заповнений, але має своєрідну приємну і затишну атмосферу. Персонал привітний і добре знає меню.

Хінкалі вище середнього рівня. Фарш дуже пікатний і віддалено віддає бараниною (що я люблю, але варто додати якесь попередження в меню). Тісто добре і проварене як слід, однак  форма не дозволяє їсти їх традиційно (пальцями) без подальших вислуховувань від дружини порівнянь з свинею у свій адрес (перевірив на практиці).

Хачапурі одні з кращих тесту. Свіженьке яйце у запашному тісті і достатня кількість смачного топленого сиру.

Хінкалі: 4 | Хачапурі: 5 | Заклад: 5 | Ціни: 3

 

 

Varenyky International (вул. Краківська 1/3)

Заклад ставить акцент на всіх можливих видах “вареників”. Наприклад пельмені  фрі, чорні вареники, китайськи dim sum або фірмова страва –Львівський Гречаник (вареник з гречаної муки, запечений у печі, з різними начинками). Заклад дуже маленький. всього три столики і барна стійка. Атмосфера фастфуду. Готують швидко. Нажаль при такому різновиді, всі позиції які ми пробували не були приголомшиво смачні. Непогані однозначно, але й не більше. Плюс закладу – безліміт солодких водичок PEPSI за 35 грн, смачний (фасований у пляшках) узвар, привітний персонал і чистота.

Можливо ми попали у невдалий момент, але візуально тут були найменш привабливі Хінкалі зі всіх що ми пробували. На смак добрі. Хачапурі на жаль тут не подають.

Хінкалі: 3+ | Хачапурі: нема | Заклад: 4+ | Ціни: 3+

20160131_203341

 

Ресторан КАВКАЗ (Шута Руставелі 2)

Тривалий час був одним із моїх улюблених закладів у Львові. Зараз як повезе, може бути дуже смачно, а може бути середньо. Персонал не надто привітний. Якби не було. Відвідати вартує. Хачапурі одні з кращих тесту. Свіженьке яйце у запашному тісті,однак сиру було мало.

Хінкалі: 4 | Хачапурі: 4| Заклад: 4 | Ціни: 3

 

Ресторан «Піросмані» (Вул. Туган-Барановського, 9а)

Не хочу нікого образити, але ще не зайшовши, заклад викликав не дуже позитивні емоції. Виглядало бідно і не дуже чисто. Ми все одно вирішили спробувати. Попри те, що наші враження, щодо рівня гігієни, та комфорту не змінилися під час трапези, то щодо їжі ми не розчарувалися. Хінкалі були дійсно смачні і ціна адекватна. Нажаль в меню були і такі цікаві варіанти як: “Хінкалі з м’ясом гірської кози або оленя”, але їх в реальності небуло. Форма хінкалі не дозволяла їх комфортно їсти традиційним методом і до повного щастя треба замовляти не менше 5 шт одного виду, чого жодна інша Хінкальня у нашому тесті не вимагала. Проте Хачапурі був один з кращих : великий, золотистий і з великою кількістю смачнючого сиру. Ціни дуже адекватні.

Хінкалі: 4 | Хачапурі: 5 | Заклад: 3 | Ціни: 5

20160228_171923

 

Ресторан «Хінкальня» Вул. Михайла Вербицького, 5.

Ще одна Хінкальня, однак не член мережі до якої відносяться двоє вище згаданих закладів. Ця Хінкальня знаходиться трошки заховано і навряд чи сюди потрапляють випадково. Однак коли ми прийшли, вільного місця було не багато. Заклад не великий і доволі затишний. Інтер’єр нічим особливо здивувати не може, однак все чисто і доглянуто.

Як і в Хінкальнях з мережі, тут на Вас чекає маленьке меню, яке нагадує більше добротний флаєр та інструкція як правильно їсти хінкалі. Ще одна подібність, це те, що й тут не бачать потреби в розшифруванні грузинських назв страв. Разом з тим, офіціанти привітні і вміють грамотно пояснити що є що. Є чотири види Хінкалі і можна брати як захочеться (наприклад всіх по одному, як зробили ми). Окремо пропонують гострий і не гострий варіанти.

Вино тут не з Одеси, як то було в інших представників Хінкальні ;) приємно солодке і піднімає настрій. Не cheval blanc, але добре домашнє.

Замовлення принесли доволі швидко. Тісто було дуже ніжне і начинка була з якісного м’яса. Особисто мені, у пікантних бракувало  пікантності та трав. У сирному – сиру. Однак загалом були зовсім не погані.

Хачапурі був один з найменших який нам траплявся у цьому тесті, однак містив багато сиру і свіжесеньке яйце.

Хінкалі: 4 | Хачапурі: 4 | Заклад: 4 | Ціни: 4

20160526_204539

 

Когось цікавого пропустили або маєте бажання поділитися своїми враженнями ? Дайте нам знати в коментарях в кінці статті :)

Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on VKPrint this pageEmail this to someone

Comments

comments

Tagged , ,