Як правильно варити: КАРТОПЛЯНЕ ПЮРЕ
Основи куховарства та корисні поради

mash

Картопляне пюре часто роблять водянистим, без структури та смаку… Це дуже шкода, бо добре пюре легко робити, і воно може частково навіть перебрати на себе увагу основної страви ;)

Що треба на 4 порції ?

800 г розсипчастої картоплі
1 ч. л .солі
200 мл молока або вершків (15%)
2 ст. л. доброго вершкового масла
Свіжомелений мускатний горіх
Свіжомелений перець
скибка дрібної солі

 

Картоплю помити і варити в баняку з 3 л води та сіллю до готовності (приблизно 30 хв). Розігріти молоко або вершки, стопити у них масло і додати мускатний горіх та перець. Картоплю потовкти і додати вершкову суміш, ретельно перемішати. При потребі додати трішки солі. В жодному випадку не користуватися електричними міксерами! Чим більше мішати пюре, тим більше крохмалу буде виділятися, і Ви отримаєте незрозумілу кашу зі смаком гіпсу.

 Цікаві варіанти:

Картопляно-лимонне пюре: додати шкірку 1 лимона. Смакує до риби та морепродуктів або курочки.

Картопляне пюре із смаженою цибулею: 1 цибульку нарізати кубиками і посмажити до золотистого кольору у 1 ст. л. масла. Перемішати із пюре. Смакує до стейків і ковбасок.

Картопляно-яблучне пюре: 1 яблуко почистити, порізати на дрібні кубики. Потушити з 1 ч. л. масла. Додати 50 мл яблучного соку і тушити, поки випариться майже вся вода. Додати до базового пюре. Смакує до дичини та птиці.

Картопляне пюре із селерою: 250 г селери зварити у мундирах (приблизно 20 хв), почистити, пом’яти і змішати з картоплею. Смакує до птиці, свинини та телятини.

Картопляне пюре з чорним коренем (козилець): 300 г чорного коріння зварити у мундирах (приблизно 20 хв), почистити, пом’яти і змішати з картоплею. Смакує до птиці, свинини та телятини.

Картопляне пюре з петрушкою: 200 г коріння петрушки зварити у мундирах (приблизно 20 хв), почистити, пом’яти і змішати з картоплею та 1 ст. л. дрібно посіченої петрушки. Смакує до інтенсивно приправленої птиці, воловини, свинини, телятини та ковбасок.

Картопляне пюре з порейом: 2 порея (приблизно 300 г) зварити (приблизно 8 хв) у легко соленій воді, зцідити воду, блендером зробити пюре і домішати до картоплі. Смакує до риби, птиці, телятини, свинини.

Позначено , , , ,