У мене є пляжний BBQ на Винниківському озері під назвою CASA NOSTRA. Цього року ми рішили поставити якесь цікавіше пиво. Вибір такий великий, що коли дистрибютори нам дали пробники, прийшлось зібрати “банду” добровольців, щоб розібратись, що взяти. Була тенденція, що чим дальше до кінця тесту, жюрі ставала все добрішою і щедрішою :) Але за принципом “демократичної дектатури” (тобто Ви собі кажіть, а я собі знаю) ми таки +- виставили справедливо бали. Ось, що у нас вийшло:
Початок
Ближче до кінця
У нас для дегустації були 22 позиції пляшкового пива. В оснвоному те, що має добрий імідж, пару мейнстрімів для порівняння і деякі позиції про яких ми і не чули.
Жюрі складалося з спеціялістів (любителів пива по житті або навіть по роботі), людей які просто періодично пють пиво, або таких як я – неп’ющих.
Свят звісно теж прийняв участь…
Одна з умов тесту була, що всі повинні принести з собою якусь закуску. Вийшло цікаво…
Наші учасники (у послідовності, як ми до них добралися):
ПИВО | БАЛ |
Опілля корифей | 5 |
Вайсбург | 1 |
Дойчхоф кельтське | 8 |
Бердичівське пшин. | 8 |
Дойчхоф кег золото | 8 |
Дойчхоф саксонське | 7 |
1 приватна авторське | 7 |
Хмельпиво | 7 |
Полтасва бочкове | 6 |
Умань мед | 1 |
Бердичів жигуль | 7 |
Опілля жигулі | 5 |
Князь Сангушко | 4 |
Бердичівське лагер | 2 |
Oettinger | 5 |
Дойчхоф кег бронза | 5 |
Микулин 900 | 6 |
Полтава Антон грубі | 6 |
Бергшлос | 8 |
Дойчхоф срібний | 3 |
Дойчхоф кег бюргерське | 7 |
*1 – жахливе. 10 – еталон
Ці позиції нам сподобалися найбільше. Бергшлос, хмельпиво та бердичівське для більшості були приємною новинкою На фото нажаль не виставили ще й Бердичівське пшиничне (а Ви попробуйте все памятати після 22 пляшок ;) ). Воно неочікувано стало №1 разом з Бергшлос, Дойхоф Кельтське та золотий кег. Бердичівське жигулівське стало темою для обговорення, оскільки воно не справді має характер жигулівського, яке повинне бути лагідне і з дуже слабкою гірчинкою, однак як пиво в цілому, попала до кращих.
Полтавське та Микулин 900 виявилися чуть вище серединки… Піднялася тема: “чому Микулин пише, що пиво живе, а термін зберігання 90 діб, коли інші виробники пишуть 14, а то і 5 ?”. Як мені пояснили на екскурсії заводу МИКУЛИН – термін зберігання «живого» пива визначають різні фактори. Першим є біологічна стійкість. Визначається кількістю бактерій в пиві. В багатьох споживачів ще з радянських часів склалася застаріла думка про те,що непастеризоване пиво може зберігатись кілька днів. Раніше в основному все обладнання на пивзаводах було виготовлене з чорного металу,на якому забезпечити мікробіологічну чистоту було дуже важко,оскільки його поверхня не відповідала чистоті поліровки. Крім того метал негативно впливав на смакові властивості пива. У Микулині, модернізували завод, що в кінцевому результату зокрима призвело до довшого терміну зберігання.
Однак думаю, людям буде важко то пояснити. З перших рук, мене повідомили, що ОПІЛЛЯ, як маркетинговий хід спустить зазначений термін зберігання до 9 днів, щоб людям краще вірилося про те, що воно й справді живе. Отож якщо побачите протерміноване на пару днів по акційні ціні, не задумуйтесь ;)
На диво більшість пива опинилося по середині. Навіть популярне ОПІЛЛЯ та OETTINGER (який зараз рулить в Німеччині, правда більше через ціну) не могло переконати наше жюрі повністю. Ця ситуація зокрема через те, що ми виводили середний бал сгідно думки всіх учасників. Інколи були дуже різні думки. Так наприклад Князь Сангушко викликав дуууже різні емоції. Дехто взагалі вважав, що по смаку це не зовсім пиво, іншим сподобалося. Тому не дивуйтися якщо Ваше олюблене отримало всього 5 балів. Певно воно спицефіне і подобається не всім.
Оцінка провелася на нашу скромну думку. Всі представники мають право на існування. У кожного інший смак. Загалом можна сказати, що Україна має чим пишатися і не зрозуміло чому стільки ресторанів як преміум пиво ставлять якесь імпортне пиво (яке переважно не 1 до 1 варять на наших заводах). Чи справді краще продавати якусь Бельгійську чи Ірландську позицію за подійною ціною ? Думаєте у Ірландському пабі є попит на Французьке пиво ? Чому не український бренд був спонсором на чемпіонату футболу ?
Це все певно попадає під ту ж категорію, як і “дешева моцарела з італійського супермаркету – це круто, а бринзу не найдеш”. Відкрийте очі. Не платіть шалені суми іноземцям, а пешайтись українським товаром. Як мінімум у сфері пива тут справді є чим !
Дякуємо дистрибюторам пива, які надали нам на дегустацію “пробники” і ще й смачні закуски (український Beef-jerky певно кращий за американський, а курячі шийки спочатку сприймалися як Bizarre Food і плавно перейшли до олюбленців всіх пивоманів :) ).
ПС: Пропонуємо самостійно провести тест і додати свою думку в коментарі :) Ви всі ці позиції найдете у кращих магазинах Львова.