Козирне місце, як не крути, але чи і суші добрі ? :)
Япі належить до мережі EGOїсти, куди також входять Челентано та Картопляна Хата. Якщо вірити оф. сайту, мережа нараховує 7 ресторанів у 5 містах України, один з них у Львові.
Заклад на початку створив багато шуму. Коли найбільшу книгарню міста почали перебудовувати і ставити у центральній частині Львова величезний скляний фасад, всі вгадували, що то буде? В результаті з’явився новий суші-ресторан. Не єдиний, але перший із таким ультрасучасним дизайном. У такому історичному та й консервативному місті, як Львів, це було дуже відважно. А скільки було клопотів з архітектурою та історичним середовищем, навіть боюся уявити…
Вдався гарний, ультрамодерний заклад. Масивні сірі стіни гармонійно поєднані з холодною неоновою підсвіткою та прозорими матеріалами. Столи, крісла та й навіть сходи тут прозорі (скло та пластик). Літом тішить можливість відкрити фасадні вікна, завдяки чому створюється розкішний літній майданчик прямо на проспекті Свободи. Зволожувачі повітря, які часто стрічаєш в Італії, але не у Львові, просто рятують від спеки навіть тих, хто тільки проходить попри заклад. Якби не вихлопні гази та шум від машин, які їдуть за три метри перед вашими столами, це, певно, був би один із кращих майданчиків у Львові.
Заклад декілька разів мінявся, зокрема, одна частина колись була окремим італійським рестораном BiancoRosso. Зараз – це теж Япі, по центру якого стоїть тепан. Тепер комбінація зі суші і тепан-бару забезпечує широкий вибір страв, які сподобаються не тільки шанувальникам сирої риби. До повного щастя недавно ще доповнили меню цікавими китайськими стравами. Але трошки складається враження, що Япі ще себе шукає. По-моєму, добрий суші-ресторан не повинен мати приголомшливо великий вибір, а лише декілька позицій, які були би дійсно на висоті. Однак, у наших краях це не цілком актуально. Бо в нас добре живуть і заклади, які змішують суші зі стейками та піцою (для мене це незрозуміло взагалі).
Хоч я й більше люблю класичні суші-заклади, але, через брак їх у Львові, в Япі заходив неодноразово. Зокрема, гарний варіант, коли є що святкувати. Затишні куточки та окрема кімната, де комфортно можуть поміститися 15-20 людей, допоможуть створити ідеальну атмосферу. Також діє знижка на День народження та власникам картки «EGOїсти».
Переважно привітний, добре вишколений, персонал має чітко поділені обов’язки і носить, відповідно, різні форми. Патрон, хостес, гардероб… усе, як у ресторані вищого класу. Для закладу із середнім чеком у 200-300 грн – це не самозрозуміло. Молодці.
Однак, як вже вище згадував, я тут бував не раз. На жаль, похід у Япі нагадує гру в російську рулетку, бо після двох-трьох абсолютно вдалих візитів, швидше за все, на вас чекає один невдалий. І в моєму випадку – це саме тоді, коли ще й дуже небажано… Так, я після одного розкішного стейку з телятини на тепані повів через кілька днів гостей із Франції на той же стейк. І розчарувався. Між кухнею та сервісом була проблема у комунікації, в наслідок чого нам принесли неповне замовлення і доробили його, поки частина гостей вже їла. Найгірше, що той же стейк цього разу був жорсткий, як підошва… Третього разу не куштував уже.
Цього разу, ми замовили 2 супи місо, дружина – суші, а я – макарони удон. Кухня спрацювала дуже швидко, і було смачно. Однак, принесли все рівночасно. Навіть компліменти від шефа, які тут традиційно подають і мають трішки скоротити час чекання на замовлення. На маленькому столі, це все помістити було відносно комфортно. Дружині було простіше, бо суші і так холодні. Мені ж довелося вирішувати, що їсти холодним: суп чи макарони. Якби хоч підігріли тарілку, може, макарони ще би були теплі, але, на жаль, ні. Шкода.
В закладі було трохи порожньо у момент нашого візиту і, напевно, тому так швидко отримали замовлення.
Хоч і нас швидесенько обслужили, далі дочекатися офіціантки нам не вдалося, бо вона постійно десь ходила і навіть не дивилася у нашу сторону. Бармен та сушисти, які не мали роботи і розважалися, також не вважали за потрібне звернути її увагу на нас. Хоча й бачили, що ми закінчили їсти й виглядаємо офіціанта. Багаторазові спроби викликати когось магічною кнопкою на столі також ні до чого не привели (хоч лампочка на кнопці світилася). Довелося підійти самому до бару, щоб розплатитися. Вечеря обійшлася майже у 250 грн (із напоями). При доброму сервісі – це було б дуже адекватно.
Висновок: можна сказати, що даний візит був саме один із тих невдалих, про які я згадував вище. І мабуть, я не один такий щасливчик, бо в Інтернеті дуже розходяться думки про Япі. Однак, у нашому тесті суші, який ми проводили раніше, Япі отримав високу оцінку за всіма категоріями. І зазвичай, у закладі ситуація не інша. Переважно готують швидко, смачно й красиво на відкритій шоу-кухні (особливо на тепані). На смак – вище середнього. Але деякі порції могли би бути більшими. Персонал, можливо, інколи забіганий, але переважно ввічливий і професійно підготовлений.
У Львові Япі, на жаль, не єдиний заклад, де якість їжі та обслуговування плаває. І не один такий ресторан уже закрився. Дуже не хочеться, щоб Япі також став одним із таких. Хоча на нових ресторанах Челентано EGOїсти вже доказали, що вони спроможні навести порядок. Думаю, систематичний контроль якості таємним покупцем дуже ефективно вплине на стабільний високий рівень закладу :)
Доповнення: 01.03.2017 були знову, і все прекрасно. Дівчинка, яка нас обслуговувала (Уляна) просто молодець! Привітна, компетентна, спритна. Суші – люкс. Суп удон із креветкою в темпурі – вище любої похвали. Подача ідеальна. Ось як би хотілося, щоб було щоразу :)
Адрес закладу: м. Львів, пр. Свободи 6/8
День визиту: 08.02.2017
Офіційний сайт закладу: http://yappi.lviv.ua
Думки інших на Tripadvisor