Густий пікантний суп із яловичого хвоста
рецепти Юрка Підсадного

Густий пікантний суп, який зігріє в прохолодну погоду… Що може бути кращим? Думаю, тільки той факт, що Ви його робите з надзвичайно смачного м’яса, яке купили за смішну ціну. Бо зазвичай мало хто його купує (хіба собаці). Але попри негативний імідж, я Вам гарантую, що Ви і Ваші гості будете у захваті з цього супу. Родзинкою цього рецепту є також використання чорного шоколаду, який зробить суп густішим і надасть насиченості та легкої терпкості.

IMG_8178

Що треба на 6 порцій?

Для бульйону:
1 кг волового хвоста
2 ст. л. оливокової олії
2 цибулі
1 ст. л. томатної пасти
1/2 ч. л. (або більше) гострої чилі пасти (рекомендую Erös Pista)
1 ч. л. солодкої паприки (порошок)
50 г коньяку
200 г сухого червоного вина
1 молода морква, порізана великими шматками
1/2  головки селери, нарізаної грубими шматками
1 корінь петрушки, порізаний великими шматками
2 см коріння імбиру
1/2 редьки, порізаної великими шматками
5 зерняток духмяного перцю
5 ягід ялівцю (пресованих)
3 лаврових листки
1 ч. л. сушеного любистку

 До зупи:

1 молода морква, порізана тонкими смужками
1/2 редьки, нарізаної тонкими смугами
1 маленька порей, подрібнена тонкими смужками
1 зубчик потертого часнику
50 г замороженого вершкового масла, нарізаного кубиками
20 г чорного шоколаду (80% або більше какао)
2 ст. л. свіжої петрушки, дрібно посіченої

Як робити? 

Хвіст розрізати на шматки, товщиною по 2-3 см (орієнтуйтеся по хребцях). Помити і посушити.

Олію розігріти у великому баняку. Хвіст обсмажити зі всіх сторін і вибрати з баняку. Почищену цибулю порізати навпіл і посмажити розрізом униз до темно-коричневого кольору. Додати томатну та чилі пасти і паприку. Смажити, помішуючи кожні 2 хв. Додати вино, коньяк та 3 л води. Варити на малому вогні з нещільно накладеною накривкою 3 години. Періодично знімати пінку з бульйону. За годину до завершення додати моркву, селеру, імбир, корінь петрушки і редьку та продовжити варити. За півгодини до завершення додати спеції у мішечку для спецій і продовжити варити.

Хвіст вибрати і зняти з нього м’ясо. Спеції вибрати та викинути. Бульйон з овочами збити блендером, додати дрібно нарізані овочі і часник та продовжити варити на маленькому вогні ще 20 хв. Додати шоколад та масло і ретельно перемішати вінчиком. За потребою додати ще трішки перцю та солі. Обережно вмішати м’ясо з хвоста і подавати гарячим, посипавши петрушкою разом із свіжим хлібом.

Підказка: цікавий варіант, коли додати приготованих білих грибів або лисичок у фіналі.

Готово!

Позначено , , , , , ,