Італія має шикарний вибір сирів, які ми останнім часом, на щастя, все частіше бачимо не тільки у спеціалізованих магазинах італійських продуктів, але й у кращих супермаркетах. Пора добре розібратися, хто є хто?
Parmigiano Reggiano (парміджано Реджано), коротко називають пармезан, найвідоміший і найбільш типовий італійський сир для макаронів. Це твердий тип сиру, який роблять із жирного молока. Молодий варіант має 1 рік (його їдять переважно без нічого, як аперетив), але справді добрий від двох до трьох (кращий варіант до пасти та салатів). Кажуть, що ціна на пармезан стабільніша, ніж на золото, чому й дехто вкладає у нього гроші (такі пропозиції мають деякі банки Італії). Між іншим, із залишками з його продукції годують свиней, які призначені на інший відомий делікатес з Emilia-Romagna – prosciutto di parma.
Grana Padano (Грана Падано) – схожий на пармезан і тертим є відмінним сиром до пасти. Його виготовляють не тільки в Емілія-Романья, але і в Ломбардії і П’ємонті. Одна з причин – він переважно трішки дешевший.
Provolone (Проволоне) – це твердий сир, який виготовляють по всій Італії. У молодого смак злегка солодкий, трохи старшим він стає подібним на масло. Сатрий стає пряно-пікантний. Він особливо підходить до зелених салатів, а також тертим до пасти.
Pecorino (Пекоріно) – сир з овечого молока і один із найстарших видів сиру світу. Він солоно-пікантний із інтенсивним запахом. Якщо його виготовили в Лаціо або Сардинії, то називають “Пекоріно Романо”, а якщо з Сицилії, то “Pecorino Siciliano”.
Gorgonzola (Горгонзола) – жирний, м’який сир із синьою плісінню з коров’ячого молока. Він має дуже інтенсивний пряно-гострий смак. Його можна їсти просто так, або додавати у соуси. Сир назвали в честь містечка північного від Мілано. На сьогодні його виготовляють у визначних регіонах Ломбардії та П’ємонту.
Mozzarella (Моцарелла) – жирний свіжий сир, який переважно використовують для салатів, але й для запікання піци та іншого. Традиційно він зроблений з молока буйволів, але сьогодні в основному його роблять з коров’ячого молока. Ідеальна комбінація, яку називають caprese: помідори і моцарелла.
Mascarpone (Маскарпоне) – так, це сир, і ні, він не тільки для тірамісу! Він жирний, бо зроблений з незбираного молока. Крім десертів, його часто додають у вершкові соуси, які всім треба спробувати.
Ricotta (Рікотта) – трошки нагадує відомий сир Philadelphia (той, що в суші ;) ). Це також свіжий вершковий сир, і його переважно використовують для начинки равіолі та солодких страв із сиру. Крім того, існує дозрілий варіант Рікотта, який твердіший і більш солоний. Його переважно використовують для салатів таких, як грецьку Фета.