Коли свято наближається, всі господині починають перейматися за паски. Цього року купуємо у хлібному чи замовляємо у когось? Ні-ні, шановні…. цього року ми робимо самі! І робимо по-жіночому – так, щоб всім стало заздрісно ;)
Я багато рецептів перепробував. Від маминого родинного рецепту (який часто виходив темнішим, ніж треба ;) ) до італійської панетони. Однак, жодна мені так не сподобалася, як та, яку готує бабуся мого братухи Biggy – пані Юлія.
Рецепт не найпростіший і робиться у декількох етапах, але, воно того варте. Оскільки є трошки роботи і паски на свято завжди мало, подаю рецепт одразу на 8-16 пасок (залежно від розмірів). Повірте, що не пропаде, але якщо боїтеся, згадуйте як ділити…
Бажаємо всім веселих і смачних свят!
Христос Воскрес!
Що треба на 8-16 пасок?
Етап 1 “Закваска”
5 яєць
350 г цукру
1 скибка солі
1 л молока
150 г свіжих дріжджів (або 3 пакетики сухих= приб. 60г)
30 г спирту
70 г олії
4 банки (0,5 л) муки
Яйця розділити і окремо збити жовтки з цукром і білки. В теплому молоці розчинити дріжджі, додати спирт та олію. Збиваючи жовтки, помаленьку доливати молоко. Потім досипати муку і під кінець домішати збитий білок вручну. Накрити рушником і дати покиснути 1 год у теплому місці.
Етап 2 “заміс”
0,5 кг родзинок
300 г масла
25 жовтків розтерти
400 г цукру
2 пакетики ванільного цукру
150 г сметани
30 г олії
7 (0,5 л) банок муки
Цедра одного лимону та ¼ апельсина (промити окропом)
Родзинки залити окропом і дати настоятися 5 хв. Зцідити воду. За бажанням змішати 50 г коричневого рому або коньяку. Родзинки змішати з 2 ст. л. муки (щоб не тонули в тісті).
Масло збити з цукром. Поодинично додавати жовтки, і все збити до пухкої маси. По трошки додавати сметану та олію. Вкинути лимонну та апельсинову цедру, закваску та муку і все добре вимісити, накрити рушником і дати постояти 40 хв у теплому місці. Форми змастити маслом і викласти тісто (не більше 1/3). Накрити рушником. У теплому місці дати постояти 30 хв, поки тісто не виросте.
При 180 C випікати на нижній позиції духовки 45-60 хв, залежно від розміру паски. За бажанням покрити глазур’ю (але вже обійдіться без колярових посипок ;) ).
Щоб було більш подібне на панетонну, можна до тіста додати 2 ст. л. рому (рекомендую STROH 80) та цукати, однак, то вже трошки не по-українськи ;)
Дуже раджу всім спробувати до неї сирну паску.