Нещодавно Streetfood розпочав свій кейтеринг, об’єднавши різних малих підприємців у Львові. Після замовлення маленького частування канапе, люди почали активно цікавитися одним із інгредієнтів – паростками або мікрогрін (microgreen), як стало модно називати.
Ми їх використали як декор і «ізюминку» одних із канапе, але я їх взагалі дуже люблю використовувати у кухні. Особливо у холодну пору, де у наших краях вибір дуже обмежений, а все що не картопля, буряк чи морква – коштує 5ти кратну ціну і привезене Бог знає звідки. Паростки найти певно ще складніше, але то й не треба, бо їх надзвичайно просто виростити самостійно. Також вони будуть набагато свіжіші ніж запакований товар якого Вам контрабандисти «по блату» привезуть з Поляндії…
Отже, вирощувати можна у спеціальних ємностях які продають зокрема в інтернеті та будмаркетах (відділ садівництва). Для початку, я б радив себе спробувати на крес-салаті. Його насіння достатньо розсипати на плоскій поверхні, на якій розстелена зволожена вата. Періодично прискайте на неї водою і помістіть на підвіконнику. За декілька днів виросте густий міні-кущ смачної і корисної зелені, яка шикарно доповнить будь-який зелений салат чи канапки,а також пасує до соусів, картоплі та багато іншого. Просто ножицями відріжте скільки треба.
![Готові етажерки для вирощування паростків](http://streetfood.in.ua/wp-content/uploads/2016/11/81vsIWEugQL._SL1500_-1024x683.jpg)
Пройшовши через цей (перший) етап, можна взятися за трішки складнішу, але всеодно елементарну процедуру вирощування паростків (залучіть дітей, яким буде весело і цікаво потім спробувати). Готові до продажу ємності для вирощування паростків не дешеві і нічим не кращі, за ті які можна зробити самостійно за лічені хвилини. Для цього беремо слоїк (банку) 0,5-1 л і натягуємо на нього тоненьку сітку яку фіксуємо дротом чи шнурочком. Ця сітка має бути не з гниючої тканини (бавовна, тощо), оскільки плісень може перейти на паростки і Ви можете отруїтися! Я беру металеву або пластикову яку також можна найти у будь-якому будмаркеті. Це не тільки дешевше, а на мій погляд і краще. Популярні готові варіанти мисочка або етажерка мені не до вподоби. Особливо регулярне полоскання та зміна води у слоїку мені видається найзручнішою і кількість саме та, що мені потрібна.
![Саморобний варіант ємності для вирощування паростків](http://streetfood.in.ua/wp-content/uploads/2016/11/424339_10151051305624385_1346868256_n.jpg)
Далі вибираємо насіння (інтернет, будмаркет або спеціалізований магазин насіння). Їх є сотні і і відрізняються смаком, кольором, розміром і т.д. Для салатів гарно брати альфальфу, сою, пшеницю або навіть готову мішанину різних. Також годяться звичайні насіння салатів чи ярини, наприклад редька червона і пікантна як і та яку ми знаємо, однак містить значно більше вітамінів. Паростки насіння руколи також мають присмак горіху як і сам салат. Варіантів безліч, але тут одразу нюанс: всі ці насіння різні, то ж на жаль не можу тут подати універсальний метод вирощування для всіх. Прийдеться прочитати на етикетці ;) Однак принцип той самий: насіння висипаємо у ємність, заливаємо свіжою водою, ставимо на підвіконник і регулярно міняємо воду. Як часто міняти воду зазначену на упаковці. Зазвичай 1-3 Рази на добу.
![паростки редиски](http://streetfood.in.ua/wp-content/uploads/2016/11/radieschensprossen-e1478861947554.jpg)
![паростки пшениці](http://streetfood.in.ua/wp-content/uploads/2016/11/weizensprossen.jpg)
![мішані паростки](http://streetfood.in.ua/wp-content/uploads/2016/11/bohnen-allerei-e1478861887435.jpg)
Якщо міняти занадто часто, вони можуть почати гнити. Занадто рідко – засохнуть. В обидвох випадках їх прийдеться відспівати і почати заново. Ідеальна температура кімнати для вирощування паростків 18°C -21°C. Вся процедура займає 3-7 днів (залежно від виду). Якщо працюємо зі слоїками, їх вартує розмістити під нахилом. Так вода краще стікає.
Звучить складно? Повірте, це не так! А результат не тільки смачний, але й піде всім на користь (включно Вашому іміджу крутого кулінара ;) ) !
Також раджу по можливості на балконі посадити собі капуцін (красоля ). Цвіт їстівний і викличе багато емоцій на тарілках у гостей. На смак , дуже подібні до вище згаданого крес-салату .