Кожен добрий Стейк Хаус має свій фірмовий соус. Не плутайте “стейк соус” (який зазвичай темний і нагадує соус BBQ) зі “стейк-хаус соус”, який не має рамок і може кардинально відрізнятися, залежно від закладу.
Це рецепт соусу з мого Café BestOf у Львові. Він чимось нагадує соус “Бернез”, якого у Франції дуже люблять додавати до стейків. Він також підходить до риби, дикого м’яса і всього, що готувалося на грилі. Хоч і зроблений практично тільки зі спецій, масла та вершків, він легенький та ароматний.
Що треба ?
1 ст. л. каперсів
3 філе сардельок
2 ст. л. томатної пасти
1 ст. л. ложка гірчиці
1 ст. л. лимонного соку
1 ч. л. соусу “Вуйстерський”
1 ст. л. вина мадейра (альтернатива: сухе портове, шері або марсала)
1 ст. л. коньяку
Скибка меленого гострого перцю чилі
1 ст. л. дрібно порізаних трав (петрушка, кріп, розмарин, базилік)
150 г масла кімнатної температури
1 ст. л. муки
¼ л. 10% вершків
Як робити ?
Каперси та сардельки дуже дрібно порізати, додати томатну пасту, гірчицю, соус “ворчестер”, лимоний сік, мадейру, коньяк, спеції та трави. Все перемішати і лишити на ніч настоятися в холодильнику.
1 ст. л. масла розтопити в баняку і додати муки. Смажити до світло-коричневого кольору. Тоді додати вершки і, ретельно змішуючи, довести до кипіння. Зняти з вогню і дати трошки охолонути.
За той час збити решту масла до пухкої маси і змішати зі сумішшю трав та спеції. Поступово розмішувати вершковий соус вінчиком. Подавати холодним на гарячому маслі.