Баварський картопляний салат
Рецепт від Юрка Підсадного

Kartoffelsalat подають на кожному святі в Баварії. Його часто роблять на бульйоні, олії та оцті. Або на майонезі. Я тут ділюся своїм відточеним і перевіреним часом варіантом, який є чимось середнім між першим і другим.

Нічого складного у ньому немає. Пам’ятайте тільки, що картопляний салат (як і всі салати з вареної ярини) хоче настоятися кілька годин до подачі. Його слід щедро «затопити» маринадом, оскільки він ще втягне добрих 30% перед подачею.

Kartoffelsalat_als_Specksalat

Що треба?

2 кг картоплі (наприклад, червоної американки)
2 ч. л. солі
1/2 ч. л. кмину
2 середні цибулини (порізати тонкими кільцями)

На маринад: 

2 ст. л. густої сметани (20%) або жирного йогурту
5 ст. л. доброго майонезу
1 ч. л. ніжної гірчиці
1 ч. л. зернистої гірчиці (наприклад, Торчин Діжон)
100 мл курячого або овочевого бульйону
50 г світлого ніжного пива (рекомендую пшеничне, наприклад, Oettinger)
50 г оцту (рекомендую сидровий або яблучний)
1 ч. л. цукру
Дрібка свіжого мускатного горіха
Сіль та перець

Як робити? 

Картоплю із сіллю і кмином варити у мундирах на малому вогні до готовності (залежно від сорту це приблизно 15-20 хв від моменту кипіння). Старайтеся не переварити, інакше салат перетвориться у кашу. За кількість спецій не переживайте. Через шкірку картопля дуже слабо набирає смаку, тому воду слід добре пересолити.

Картоплю ще гарячою почистити й порізати кільцями товщиною 5 мм. В окремій посудині змішати інгредієнти на маринад. Після цього маринад і цибулю додати до картоплі,  добре перемішати й поставити на ніч у холодильник.

Різновиди: спробуйте зробити картопляний салат особливим, додавши, до прикладу, смажений бекон кубиками, свіжу редиску, зелень (особливо смакуватиме з петрушкою і тримбулькою) або кисленькі яблука.

Підказка: Цей маринад також зробить цікавішим і ваш олів’є.

Позначено , , , , , , , , , ,