Найсмачніші та найсоковитіші свинячі медальйони вашого життя

Рецепти Юрка Підсадного

Назвою все сказано – це найсмачніші та найсоковитіші медальйони зі свинини, які ви будь-коли їли у своєму житті. Крім того ви ще й можете заробити собі додаткові бали за процедуру підпалювання коньяку (фламбе). Тільки прошу – вважайте на витяжку, брови й штори ;)

Що треба на 2 порції?

6 гілочок свіжого розмарину
1 свиняча вирізка (прибл. 500 г)
1 зубчик часнику
Терта цедра 1 лимона
1 цибуля
1/2 ч. л. чорного перцю
1 ч. л. солі
4 ст. л. оливкової олії
2 ст. л. білого бальзамічного оцту (або білого винного)
6 слайсів сирого бекону
50 г коньяку
1 ст. л. вершкового масла

Як робити?

Розмарин сполоснути під теплою водою і пальцями зняти 3/4 голочок. Кінчик гілочки зрізати так, щоб отримати маленький шампур. Решту голочок дрібно порізати.

Вирізку сполоснути й просушити паперовими рушниками. Відрізати жир та прожилки. Розрізати м’ясо на 6 медальйонів товщиною прибл. 3 см, помістити у цупкий пластиковий пакет і додати 1 ч. л. розмарину, спеції, половину олії та оцет. Ретельно це все перемішати й помасувати та дати промаринуватися 1-2 години за кімнатної температури. Якщо хочете, щоб м’ясо маринувалося довше, тоді краще покласти його до холодильника, але тоді обов’язково потрібно витягнути медальйони за півгодини до смаження. Решту розмарину просушити й зберегти на інші потреби.

Коли м’ясо вже замаринувалося, потрібно зцідити з нього маринад і просушити одноразовими рушничками. Тоді щільно обмотати край медальйонів слайсом бекону і проштрикнути гілкою розмарину так, щоб зафіксувати бекон.

Решту олії розігріти у великій тяжкій пательні (тефлон не дуже любить вогонь) і обсмажити медальйони з двох сторін по 1-2 хв. Потім додати коньяку, і як тільки він почне по краях кипіти, потрібно одразу взявши пательню у руку обережно його підпалити (не кидати з переляку ;)). Акуратно рухати пательнею доти, поки вогонь не загасне, тоді додати масло в пательню і зняти з вогню. Після того обернути медальйони на інший бік і підливати соком з пательні. Дати відкрито постояти 3-5 хв. Якщо маєте бажання, можна відкласти їх на теплу тарілку, а з есенції в пательні зробити соус (наприклад, додавши 100 мл бульйону, 50 г вершків та мариновані зернята зеленого перцю – раз закипить і готово).

Подавати на теплих тарілках з гарніром на вибір. Я до цього полюбляю якесь цікаве пюре, наприклад, з картоплі та селери. Багато ідей на цю тему знайдете у статті “Як правильно варити: Картопляне пюре“.